RETINA ry

Perinnöllistä
verkkokalvon­rappeumaa sairastavien
puolestapuhuja

Siirry valikkoon

Linkki valikkoon

Ajankohtaista

Vuosikokouksissa asioita tutkitaan tarkasti.

Vuosikokouksissa asioita tutkitaan tarkasti.

Pysy ajan tasalla ja tarkista viimeksi päivitetyt sivut

Tästä löydät linkit Retinan sivuston viimeksi päivitettyihin sivuihin. Näet tuoreimmat sivua päivämäärät, milloin niitä on viimeksi päivitetty. Pysyykös PHP nyt kyydissä?

3 viimeksi päivitettyä sivua:
Ajankohtaista 26.11.2021
Tietoa tukea 26.11.2021
Vaikeudet 26.11.2021

Retina-lehti ja jäsentiedote

Lue uusin Retina-lehti 2/2021 (pdf).
Lue uusin jäsentiedote 2/2021 (pdf). 

Tapahtumia

Retina ry tukee uusien jäsenten osallistumista yhteen vapaavalintaiseen yhdistyksen järjestämään tapahtumaan korvaamalla matka- ja majoituskuluja enintään 100 eurolla. Etu on normaalisti voimassa liittymisvuoden ja sitä seuraavan kalenterivuoden, mutta koronapandemian vuoksi nyt kaksi vuotta. Tapahtumat, joissa etu on käytettävissä, on merkitty tähdellä (*). Edun saamiseksi muista mainita ilmoittautumisen yhteydessä, että olet uusi jäsen! Etu ei koske uusia kannatusjäseniä.

Vuosikokoukset 2022 *

Retina ry:n kätkokous pidetään lauantaina 26.3.2022 Seinäjoella ja syyskokous lauantaina 29.10.2022 Jyväskylässä.

Kesäpäivät Valkeakoskella 5.-7.8.2022 *

Retina ry:n perinteiset kesäpäivät järjestetään elokuussa 2022 Valkeakosken upeissa järvimaisemissa. Majoitus Rantahotelli Waltikassa. Lauantain ohjelmassa on vesibussimatka Valkeakosken kanavasulun kautta Visavuoreen, jossa opastettu kierros kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakodissa ja ateljeessa. Kari-paviljongissa on esillä pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä ja ajoittain vaihtuvia näyttelyitä. Lounas Päivölän kansanopistolla. Iltapäivällä opastettu retki Sääksmäen Rapolanharjun muinaiselle linnavuorelle, jonka rautakautisille asuinsijoille esi-isämme asettuivat 400-luvulla. 

Sunnuntaina ajamme bussilla Valkeakosken rautatieasemalle, josta matka jatkuu Lättähattu-museojunalla Toijalaan. Siellä tutustumme oppaan johdolla Veturimuseoon ja ruokailemme vanhassa ravintolavaunussa. Kahvin ja palautekeskustelun jälkeen astumme kotiinpäin lähteviin juniin.

Kesäpäivien vastuuhenkilönä toimii Sini Sjöblom. Tarkempi ohjelma julkaistaan Jäsentiedotteessa 1/2022 ja Retina-lehdessä 1/2022.

Retina Day Helsingissä 24.9.2022 *

Perinteinen kansainvälisen retiniitikon päivän tapahtuma Retina Day järjestetään hybridikokouksena Iiris-keskuksessa Helsingissä lauantaina 24.9.2022. Silmälääkärien ja tutkijoiden asiantuntijaluentoja, apuvälinenäyttely ja tuotetori.  

Kerhotoiminta:

Uudenmaan retinakerho

Kerho kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina eli 2.11. ja 7.12. klo 17:30-19:30 ellei toisin sovita. Pyrimme jatkamaan tapaamisia hybridimuotoisina, jotta myös kauempana asuvat pääsevät mukaan.

Kutsu Teams-kokouksiin löytyy Uudenmaan retinakerhon WhatsApp-ryhmästä edeltävänä päivänä, ja sen saa myös Raisalta. Liity WhatsApp-ryhmään laittamalla viestiä Raisalle! Ehdotuksia kerhon tulevaksi toiminnaksi otetaan vastaan. Jos haluat osallistua kerhon vetämiseen tai vain kokeilla sitä kanssani, olehan yhteyksissä! 

Lisätiedot: Raisa Ticklén 040 515 3917 (puhelu, tekstari tai WhatsApp)

Tampereen seudun retinakerho

Kerho kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 15:30-17:00 Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n kerhohuoneessa, Kuninkaankatu 8 A 2. krs, ellei toisin mainittu. Kahviraha 2 €. 

Ma 29.11. Pikkujoulut Hopealahden senioritalon ruokasalissa, Käpytie 8, Tampere. Käynti kadun puolelta. Jouluruokaa ja leivonnaisia, joululauluja ja mukavaa yhdessäoloa. Varaa mukaan 10 € ruokarahaa ja pikku paketti pukinkonttiin. Ilmoittautumiset Outille viimeistään 24.11. 

Vuoden 2022 kevätkauden kerhopäivät ovat 10.1., 7.2., 7.3. ja 4.4. Maaliskuussa vierailemme Hervannassa Kuurosokeiden toimintakeskuksessa. Toukokuussa on suunnitteilla kevätretki Arboretum Frickiin alppiruusujen ja atsaleojen kukinta-aikaan.

Lisätiedot: Raija Leppänen, p. 0400 797 139, raija.leppanen25 (at) gmail.com, tai Outi Lehtinen, p. 040 700 7930, outi.lehtinen (at) elisanet.fi

Jyväskylän seudun retinakerho

Kerhon toiminta-alue on Keski-Suomi, mutta kauempaakin voi osallistua. Kerhokirje lähetetään kerholaisten sähköpostiin (tarvittaessa kantopostiin), ja siinä kerrotaan tulevasta ohjelmasta. Postituslistalla nyt 30 kerholaista. Jos kiinnostuit, ilmoittaudu Tarjalle tai Kaijalle!

Torstaina 2.12. klo 18-20 yhteinen teatterielämys ”Pimeetä draamaa” kulttuuritalo Villa Ranassa, Seminaarinkatu 13, 40100 Jyväskylä. Pimeetä draamaa on ainutlaatuinen tapaus Jyväskylässä, sillä katsojat ovat koko esityksen ajan täysin pimeässä. Uskallatko sinä heittäytyä mukaan? 

Näytelmäteksti on syntynyt Teatterikoneen ja Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n yhteistyönä Annu Sankilammen ohjauksessa draamatyöpajoissa keväällä 2021. Pimeetä draamaa antaa katsojalle mahdollisuuden hetkeksi eläytyä näkövammaisen elämään. Näytelmässä seurataan nuorena sairauden vuoksi sokeutuvan Johannan tarinaa.

Peruslippu 22 €, alennuslippu 18 € (opiskelijat, eläkeläiset, työttömät), avustajat ilmaiseksi. Olemme varanneet esitykseen 30 lippua. Ilmoittaudu keskiviikkoon 17.11. mennessä Tarjalle tai Kaijalle. Maksutavasta ja paikoista tiedotetaan myöhemmin. Tervetuloa vaihtamaan ajatuksia ja virkistymään kulttuurin voimalla! Lisätietoa Teatterikoneesta ja muista Pimeetä draamaa -esityskerroista: www.teatterikone.fi

Kevään 2022 ensimmäinen kokoontuminen on maanantaina 24.1.2022 klo 17-19 Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n toimintakeskuksella, Eeronkatu 7 B 19. Mukaan pääsee myös etänä Teamsin kautta. Ravitsemuksen ja ravintolisien erikoisosaaja Irene Länkinen alustaa aiheesta Ravitsemus, ravintolisät ja elämäntapamuutokset. Keskustelua aiheesta.

Valmisteilla on meille retiniitikoille ja muillekin näkörajoitteisille suunnattu lyhytkurssi Fascia-metodista. Sovitaan tulevalle keväälle ajoittuvan kurssin yksityiskohdista.

Lisätiedot: Tarja Pietiläinen, p. 0400 808 970, tarja.m.pietilainen (at) gmail.com, tai Kaija Halme, p. 040 735 9510,kaija.a.halme (at) gmail.com

Vaasan retinakerho

Yhteyshenkilö: Helena Holappa, p. 050 522 5267, helena.piittari (at) hotmail.com

Tuettu ryhmälomaviikko lapsiperheille 16.-21.10.2022

Retina ry järjestää yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto MTLH ry:n kanssa tuetun ”Voimaa vertaisuudesta” -ryhmälomaviikon lapsiperheille 16.-21.10.2022 Lappajärvellä Hotelli Kivitipussa. Loman pituus on 5 vrk ja omavastuuosuus koko ajalta 100 € aikuisilta ja 17 vuotta täyttäneiltä. Alle 17-vuotiaat lomailevat maksutta. Mukaan mahtuu 10 perhettä. Lomaviikolla on mukana Retina ry:n vertaistoimija. Esite (pdf)

Lomaa haetaan MTHL:stä. Alla on linkit sekä sähköiseen että tulostettavaan hakulomakkeeseen. Painettuja hakulomakkeita on saatavana myös Retina ry:n toimistosta. Hakuaika päättyy 3 kk ennen loman alkamispäivää. Lomalle valituille lähetetään kutsu noin 2 kk ennen loman alkua paperipostilla tai sähköpostilla.

Hae lomaa - Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)

Linkit lomakkeisiin:
https://lotu.lomajarjestot.fi/calendar/MTLH
MTLH lomahakemus (pdf)

Retina Internationalin maailmankongressit

21. maailmankongressi 2022 Reykjavikissa Islannissa

Retina Internationalin 21. maailmankongressi siirtyi koronaviruspandemian vuoksi kahdella vuodella eteenpäin. Se pidetään 8.-11.6.2022 Reykjavikissa Islannissa samaan aikaan Pohjoismaiden silmälääkärien NOK2022-kongressin kanssa. Tapahtuma kokoaa yhteen alan huippututkijat ja kliinikot, järjestöjen edustajat sekä retiniitikot ja heidän läheisensä kaikkialta maailmasta. Samalla koet Islannin ainutlaatuisen luonnon ja valoisat kesäyöt. 

Suomesta on lähdössä Islantiin useita retiniitikoita. Jos haluat matkaseuraa, ota yhteys yhdistyksen toimistoon! Kongressin ohjelma, maksut, majoitusvaihtoehdot ja ilmoittautuminen: www.riwc2022.is

Silmälääkäreille ja tutkijoille:

Retina ry:n Tutkimusrahastosta

Voit ympäri vuoden hakea matka-apurahoja perinnöllisiä verkkokalvorappeumia käsitteleviin kansainvälisiin kongresseihin. Vapaamuotoiset hakemukset: info@retina.fi

Tallenteita tapahtumista

Kuuntele ääntä ja katsele kuvaa aikaisemmista tapahtumista!


Tämän sivun sisältö päivitetty: 26.11.2021
Sivun alkuun

Linkki sivun sisältöön
Retinan silmälogo pienikokoisena

Sähköposti: info (at) retina.fi | Puhelin · 045 135 7611
Osoite: Marjaniementie 74, 00930 Helsinki
[ Itäkeskus, Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris ]
© 2019 Retina ry | Tietosuojaseloste